Totul mi se cuvine numai mie!


Adesea gândim aşa! Fie că ne dăm seama sau nu, avem tendinţa acesta de a ne considera „măsura tuturor lucrurilor”. Ea este extrem de vizibilă mai ales la copiii. Am avut cu toţii ocazia să vedem cât de posesivi pot fi copii uneori, cât de abil îşi cer drepturile (un copil făcând o criză de iserie în faţa unei vitrine pentru că mama nu doreşte să îi cumpere ce vrea EL, este o imagine des întâlnită în viaţa de zi cu zi)… Maturizarea şi echilibrul emoţional ar trebui să pună capăt acestei înclinaţii însă adesori (din diferite motive) acest lucuru nu se întâmplă, şi a ajungem să maturi fizic dar „copii” în ceea ce priveşte latura noastră emoţională. Aşa cum este firesc ducem acest bagaj egoist şi egocentric în relaţiile noastre. Credem că dragostea noastră (mai mult sau mai puţin „sănătoasă”) pentru „sufletul pereche” va rezolva toate problemele…  Cerem  mai mult decât oferim şi avem o mulţime de aşteptări şi/sau pretenţii… Câţi dintre noi nu am pornit la drum într-o relaţie, deşi existau anumite lucruri pe care nu le agream la viitorul/rea partener/ă, cu gândul că în timp se va schimba sau că îl/o vom face noi cumva să se schimbe? Cât ne-am înşelat! Ce idee nebună! Abia reuşim să schimbăm ceva la noi, sau să ne controlăm propiile porniri şi avem pretenţia să îl schimbăm pe cel de lângă noi! Normal! Noi suntem măsura tuturor lucrurilor, nu?! „Totul mi se cuvine numai mie”> un gând pe cât de subtil, de greu perceptibil, pe atât de distrugător!

Spor în toate cele bune!

Vezi şi :

Halloween-ul şi ROMÂNUL

Lucruri IMPORTANTE

20 de reguli pentru o viaţă mai bună

Acest articol a fost publicat în Familiei Contemporane și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Totul mi se cuvine numai mie!

 1. dAImon zice:

  Bine, in principiu cine pleaca la drum cu ideea ca restul lumii trebuie sa se schimbe .. pleaca pe un drum perdant. Gandhi zicea sa fim schimbarea pe care vrem s-o vedem in lume, si cred ca avea dreptate.

  Calul il strunesti cel mai bine acolo unde vrea si el sa mearga, logic. Decat sa intorci lumea .. mai bine te lasi. Tre’ sa fii Gandhi sa-ti iasa asta. Si nici la el nu-i sigur.

  • admin zice:

   Nici măcar nu cred că e nevoie să îţi propui să schimbi lumea… e de ajuns să îţi propui să schimbi o singură persoană şi eşti perdant din start.
   Singurul mod în care putem „cauza” o schimbare în jurul nostru este prin a schimba ceva în noi înşine… oricât de idealist ar părea acesta este adevărul pur… însă nu vrem să îi facem faţă!
   Spor în toate cele bune!

 2. cammely zice:

  Bună ziua.

  Sfântul Ioan Scărarul ne îndrumă: „osândirea este o boală subţire, dar o lipitoare grasă, ascunsă şi tăinuită, care suge şi seacă sângele iubirii … Ea este făţărnicia iubirii, pricinuitarea întinăciunii şi a poverii inimii”.

  De cele mai multe ori suntem tentaţi să-l judecăm pe celălalt, raportându-ne la adevărurile proprii, când defapt există un singur adevăr absolut „Eu sunt, Calea, Adevărul şi Viaţa”.

  Uităm că noi deţinem ontologic o orientare teocentrică, aşadar egocentrismul nu face decât să te arunce în emiterea unor judecăţi, care nu numai că nu va schimba pe cineva, dar nici nu îţi va lăsa răgaz să îl iubeşti. De ce? Poate pentru că e infinit mai uşor să judeci decât să iubeşti.

  Maica Tereza avea o vorbă înţeleaptă: Dacă stai să judeci oamenii, nu mai ai timp să-i iubeşti.

  • admin zice:

   Într-adevăr este mult mai uşor să judeci decât să iubeşti… asta se datorează şi faptului că avem tendinţa de a judeca la cei din jurul nostru ceea ce nu putem accepta că avem în noi înşine…
   Spor în toate cele bune!

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s