Ultimele ipoteze: Sfantul Apostol Andrei a petrecut in Dacia 20 de ani!


Un interviu acordat de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia  dintre cele mai vaste monografii dedicte Apostolului Andrei (pe care il praznuim pe 30 noiembrie), intitulata “El a ridicat crucea pe geata”, jurnalului ortodox de credinta si cultura “Drumul Emausului” din America, ne dezvaluie un fapt uluitor: Apostolul neamului nostru a folosit “cartierul general” din Scythia Minor timp de 20 de ani!

In urma cercetarilor sale, George Alexandrou a constatat ca, din  uriasul puzzle, reprezentat de teritoriul unde se presupune ca ar fi ajuns Andrei in cele patru calatorii misionare ale sale, lipseste o “secventa” de 20 de ani, cuprinsa intre intoarcerea lui la Marea Neagra din Valaamo (Finlanda) pana la plecarea spre Sinopae si de acolo spre Patras, in Achaia, unde avea sa fie martirizat. Aceasta lunga perioada de timp, conform celor constatate de Alexandrou, Apostolul Andrei ar fi petrecut-o in Dobrogea de astazi, unde isi avea ‘”cartierul general” in Pestera de care traditia i-a legat numele. De aici, ar fi intreprins calatorii evanghelizatoare in restul Daciei, pe Dunare, in sudul fluviului, pe malul Marii Negre, dincolo de Prut si chiar in teritorii mai indepartate. Dupa fiecare asemenea misiuni s-ar fi intors in pestera sa.

«Cartierul general» din Dobrogea, cel mai iubit, dupa Hristos

Alexandrou explica aceasta lunga ramanere a apostolului  in Scytia Minor prin faptul ca s-ar fi “simtit foarte apropiat de daci  deoarece erau monoteisti. Potrivit lui Flavius Josephus, preotii locului erau ca esenienii: virgini, strict vegetarieni, ca ascetii din desert. Societatea daca era foarte libera, femeile aveau aceeasi pozitie cu barbatii, spre deosebire de societatea greco-romana, dacii nu aveau sclavi. De fapt, erau unici in lume la acea vreme pentru ca nu aveau sclavi. Potrivit traditiilor romanesti si descoperirilor arheologice, dacii au devenit crestini datorita Sfantului Andrei insusi, in primul secol. Este firesc sa se fi simtit ca acasa in randul clerului dac si ca ei sa-l fi acceptat rapid si sa fie convertiti”, mai spune jurnalistul grec in interviul amintit. Alexandrou crede ca Apostolul Andrei a iubit acest loc din Scythia Minor mai mult decat orice, dupa Hristos. “Cred ca Dumnezeu i-a oferit asta ca o consolare deoarece a avut calatorii misionare foarte dificile. Avem descrieri ale unor locuri unde nu a fost bine-venit, de unde a fost obligat sa plece. Lucrurile au fost deseori foarte dificile, mai ales cand a fost la slavi, unde sacrificiul uman era inca practicat. Va puteti imagina: Era obosit sa treaca prin astfel de lucruri si cand a venit la daci… unde grecii si evreii erau acceptati in aceeasi masura si unde existau preoti sihastri asceti, se intelege cat de lesne s-a integrat. Putea sa predice, era fericit acolo. De fapt, dacii credeau ca religia pe care el a adus-o nu era numai mai buna decat a lor, ci si o continuare a vechii religii. Au privit religia nativa ca prevestitoare pentru crestinism. Douazeci de ani inseamna mult si se intelege de ce  romanii isi amintesc de el mai mult decat de alte traditii”, mai spune cercetatorul grec.

A fost Sfântul Andrei martirizat in timpul imparatului Traian?

George Alexandrou acorda o mare credibilitate traditiilor romanesti despre Apostolul Andrei, pe care le considera “cele mai de nadejde”. In baza lor, afirma ca, la vremea martiriului, apostolul ar fi avut 85 de ani, poate chiar 95. Totodata, cercetatorul grec este de parere ca martiriul lui nu ar fi avut loc pe vremea lui Domitian sau Nero, conform traditiilor grecesti, ci la inceputul celui de-al doilea secol, pe vremea domniei lui Traian, intre anii 95 d.Hr. si 105 d.Hr. El ia de baza traditiile romanesti si versiunea Sfantului Grigore de Tours a “Faptelor lui Andrei”, in care se spune ca inainte de martiriu, apostolul a avut un vis in care si-a vazut fratele Petru si pe Ioan Evanghelistul in Rai. Aceasta ar putea fi o referire indirecta la faptul ca apostolii Petru si Ioan murisera deja. Sfantul Epiphanius spune acelasi lucru, la fel si Pseudo-Abdia, episcopul Babilonului. De altfel, traditia greaca plaseaza moartea misterioasa a Sfantului Ioan Evanghelistul din Efes (cum ca ar fi fost ingropat de viu pana la gat si apoi corpul lui a disparut pur si simplu) in anul 102 sau 103 d.Hr. “De fapt, exista si acum cantece populare (romanesti n.n.) care vorbesc despre o intalnire intre imparatul Traian si Sfantul Andrei”, concluzioneaza cercetatorul.

Cele patru calatorii ale Sfantului Apostol Andrei

Conform cercetarilor intreprinse de George Alexandrou, Apostolul Andrei ar fi realizat patru calatorii misionare impresionante, desfasurate intr-un teritoriu vast intins pe trei continente: Asia, Europa si Africa. Iata, in sinteza, posibilul traseu strabatut de neobositul propovaduitor:
Prima calatorie: Gaza –  Lidda, in Palestina- Antiohia – Ancara-Edessa – Urfa (Turcia, in anul 36 d.Hr.) – Bythinia – Capadocia –Galatia – Pontul grecesc – Armenia – Caucaz – Ierusalim; A doua calatorie: Ierusalim –Antiohia –Cipru (cu vaporul) –Ephes (unde s-a intalnit cu Apostolul Ioan) –Antiohia –Niceea –Pont –Georgia –Parthia (Persia) –prin Kurdistan –Cynocefaloi (azi Balachistan, la granita cu dintre Pakistan si Iran – Sogdiana (azi Samarkand si Bokhara in Uzbekistan – prin Pakistan si Afganistan, pe Drumul Matasii) –Massagetae (China)- Altai – Marea Caspica -Kurdistan – Ierusalim; A treia calatorie: Ierusalim (anul 49, imediat dupa primul sinod apostolic) – probabil Egipt – Etiopia- Marile Lacuri (granita din Tanzania, Uganda, Rwana si Congo) – Zimbabwe – Etiopia- Meroe (in sudul Nilului) –Ierusalim; Aceasta misiune a fost una speciala, pentru ca ea a vizat, in primul rand, salvarea Sfantului Matei, capturat de triburi antropofage din zona actualei Zimbabwe. A patra calatorie: Ierusalim (dupa Adormirea Maicii Domnului) –Pont –Georgia –Caucaz – Marea Azov –Donetk (Crimeea) –Kiev- scitii din Ucraina- posibil Novgorod – Lacul Ladoga (Valaam) – posibil Solovki – posibil Marea Baltica – Scotia – posibil Marea Baltica – prin Polonia si Slovacia –Dacia –Sevastopol – Sinopae –Patras; Se observa ca Pontul grecesc a fost vizat in mod special de Andrei. Adica acele orase porturi de la Marea Neagra infiintate de greci. In acest context, se poate afirma ca apostolul ar fi putut ajunge in Scythia Minor inca din prima sa calatorie, unde ar fi putut lua contact si cu populatia autohtona, adica cu stramosii nostri daci. In decursul anilor, a revenit cel putin de trei ori in zona, de unde, in ultima calatorie, a pornit spre locul martiriului: Patras.

Apostolii au strabatut pamantul in lung si-n lat

George Alexandrou este un bine-cunoscut reporter international, de origine greaca, scriitor si comentator politic, absolvent al Universitatii din Grecia, un fost hippiot si calator pasionat, luptator pentru ecologie. A fost directorul unui ziar istoric din Grecia, director de emisiuni de stiri al unui post de radio din Cipru, a coordonat apoi un program saptamanal de stiri la Radio “Vocea Greciei”, pentru grecii din diaspora, calugarii greci ortodocsi din Siberia, imigranti din Pakistan etc. Este casatorit cu Olga, o ucraineanca de origine rusa, si are doi copii.

Este autorul cartii “El a ridicat crucea pe ghiata”, un volum de 1.000 de pagini dedicat calatoriilor Sfantului Andrei, care exploreaza sursele, traditiile, rutele si culturile apostolului, volum pe care il defineste ca fiind “un goblen cultural”. Ideea cartii s-a nascut la Manastirea Noul Valaamo din Finlanda, unde se retrasese sa scrie o carte despre kalash, descendentii lui Alexandru cel Mare de la granita de nord-vest a Pakistanului. Acolo s-a gandit insa ca ar fi mai bine sa scrie o carte despre sfintii karelieni ortodocsi. De la calugari a aflat insa ca Apostolul Andrei a fost in Karelia. Odata ajuns in Grecia, editorul sau i-a sugerat sa scrie despre acest apostol. Asa a ajuns sa cunoasca legende, traditii, obiceiuri, texte etc. despre Andrei, din peste 50 de limbi si dialecte si a incercat sa vada daca diferitele traditii ale calatoriilor acestuia se potrivesc geografic si temporal, daca sunt macar posibile. Acestea toate au fost coroborate cu comentarii scrise despre vizita apostolului intr-o zona, ajungand sa descopere ca spre exemplu, “traditia kazahstana se potrivea din punct de vedere geografic si temporal cu cea sogdiana din Uzbekistan, aceasta era in concordanta cu cea partiana, iar aceasta se potrivea cu traditia siriana. Era ca un tren, un vagon dupa altul, pana cand am ajuns sa-mi lipseasca doar 20 de ani”, declara acesta intr-un interviu realizat de jurnalul ortodox de credinta si cultura “Drumul Emausului” din America. Acesti 20 de ani au fost completati de traditiile si dovezile romanesti. “Cel mai incredibil lucru a fost acela ca, potrivit vechilor traditii romanesti, anii pe care i-a petrecut acolo reprezinta exact perioada care imi lipsea”, spune acesta. In documentarea sa, foloseste traditii scrise din secolele II si III d.Hr. si este convins ca la acea vreme apostolii au putut strabate teritorii vaste, dovada fiind calatoriile din antichitate cunoscute sau hartile lui Ptolemeu, spre exemplu. Autorul monumentalului volum sustine cu argumente ca marginile pamantului pana unde le poruncise Iisus ucenicilor sa propovaduiasca Evanghelia Lui erau foarte exact cunoscute de lumea greco-romana. Astfel, pentru greci si romani, lumea se termina in abis, la antipozi, dupa Capul Prasum din Zimbabwe. “Faptul ca apostolii au reusit acest lucru intr-o oarecare masura este pus in lumina de istoricul Tertullian, care a scris in 170 d.Hr: “Avem diaconi, avem preoti si avem biserici, pana la sfarsitul pamantului.” Apoi descrie locurile: Sarmatia, Africa Subsahariana, Insulele Britanice si Scitia. Teritoriul sarmatienilor, de exemplu, se intindea de la Marea Caspica la lacul Baikal si de la Mongolia pana la Siberia”, mai spune cercetatorul grec.

Indreinul kalashilor din Pakistan si Indreanul romanilor

Pentru realizarea monumentalei sale carti, George Alexandrou a utilizat traditii orale si texte referitoare la Apostolul Andrei din greaca veche, greaca moderna, pontiana si calabriana, georgiana, abhaziana, slavona, sarba, rusa, ucraineana, romana, kalasha, baganda, kurda, etiopiana amharica, copta, araba, siriana aramaica, turca, turcik din centrul Asiei, iraniana, bulgara, engleza veche, engleza, germana, italiana, latina, albaneza, finlandeza, kareliana, armeana si foarte multe dialecte. A fost impresionat sa descopere la oamenii care vorbesc kalasha, din Pakistan, prezenta unui mesager al lui Dumnezeu cu numele de Indrein, si sa constate ca, in romana veche, Sfantul Apostol Andrei era numit Indrean.

O piesa aparte, care parea a nu completa uriasul puzzle

In timp ce traditiile separate din Bulgaria, Romania, Etiopia, ale vechilor aramaici, sirieni, copti, cele din Grecia si cele ale bisericilor care apartin de Roma, referitoare la Apostolul Andrei, se potrivesc toate, Declaratia de la Arbroath-Declaratia Scotiana de Independenta fata de Anglia, din 1320, care spunea ca scotienii au invatat credinta crestina de la Apostolul Andrei insusi, parea a nu se integra in uriasul puzzle. Dupa lungi cautari, Alexandrou a descoperit ca exista in antichitate o ruta care lega Scotia de alte locuri in care se stia ca fusese Andrei. El a identificat astfel un grup de laponi, numiti “oamenii foca”, vanatori de balene, care locuiau pe coasta baltica, unde se stia ca a poposit si apostolul. Acesti laponi au facut in antichitate comert pe mare, din Scandinavia pana la Hebrides, Orkney, Insulele Shetland si nordul Scotiei, unde exista un loc numit St. Andrew’s, care pastreaza si astazi relicve crestine de secole. In secolul I, Roma capturase sudul Britaniei, iar scotienii si pictii din nord, presati de inchiderea comertului in sud, au inceput sa foloseasca aceasta ruta celto-lapona veche, urmata probabil si de apostol. Asa s-ar putea explica mentionarea categorica a prezentei lui in Scotia in documentul amintit.

Apostolul nostru era umil si avea simtul umorului

Din traditiile studiate de George Alexandrou, s-a conturat imaginea si caracterul omului Andrei. Asadar, apostolul care i-a crestinat pe strabunii nostri era un om simplu, umil, dar ciudat. Traditiile din Kurdistan, Valaamo, Etiopia si Persia il descriu la fel. Avea obiceiul  de a fixa pietre mari sau cruci de fier pretutindeni. Cara un baston imens cu cruce. Era foarte modest si nu umbla cu prea multi discipoli dupa el. Nu predica multimilor, ca Petru sau Pavel. Aduna putina companie, precum un staret de manastire. Era in schimb un om cu simtul umorului. In acest sens, unele surse spun ca, atunci cand a vazut pentru prima oara saunele slavilor, la Novgorod, ar fi trimis scrisori prietenilor spunandu-le: ”Acesti slavi sunt niste oameni asa ciudati: se autotortureaza cu crengi de mesteacan”. Radea cand se gandea la acest lucru. A calatorit alaturi de crescatorii de reni din Laponia, cu hunii, a vorbit cu filozofii greci, comerciantii slavi, cunostea birocrati chinezi, a vizitat triburi primitive din nordul Pakistanului si pe berberii din desertul Sahara. A calatorit pe jos, cu barci si canoe, pe cai, pe camile, reni sau elefanti. Fiind foarte modest, nu a iesit in evidenta alaturi de triada Petru, Iacov si Ioan, desi a fost “cel dintai chemat”. Credea ca fiecare persoana pe care o intalneste este insusi Hristos. Traditia copta spune ca a fost persecutat la antropofagi. De altfel, el a mai fost persecutat in Kurdistan, la Sinopae in Pont, la Tesalonic, in Chalandritsa, langa Patras. Din apocrifa “Faptele lui Andrei” reiese ca era un tip inalt, putin aplecat de spate, cu spancene stufoase, care se intalneau deasupra unui nas mare. Avea parul ondulat si o barba carunta, care se separa in doua spre capat. Avea ochii, probabil, albastri.

De ce iconografia il reda intotdeauna batran pe Andrei

In traditia iconografica, Sfantul Apostol Andrei este redat la fel de batran ca si fratele sau Petru, desi, potrivit Scripturilor, Sfantul Andrei era mai tanar decat Petru. Chiar si Leonardo Da Vinci, in celebra pictura “Cina cea de taina”, l-a infatisat tot in varsta, dupa modelul icoanelor vechi existente la vremea lui. In Sinai, la Manastirea Sfanta Ecaterina, unde exista unele dintre cele mai vechi icoane crestine, Sfantul Andrei este pictat tot batran. Acest lucru se explica prin faptul ca in iconografie este redat chipul persoanei asa cum a fost vazut ultima oara. Numai Sfantul Ioan nu este pictat ca un om batran, deoarece a fost binecuvantat de Dumnezeu sa “salasluiasca pana cand voi veni”. Toti ceilalti apostoli sunt mereu portretizati la varsta mortii, intocmai ca si Domnul.

Sursa icoană: crestinortodox.ro
Comentariu> E clar că sunt subiectiv atunci când vine vorba despre Sf. Ap. Andrei: îi port numele şi îmi este „drag”.  Articolul de faţă mi se pare unul dintre cele mai bine documentate pe care le-am citit până acum despre Sfântul Apostol Andrei şi mai ales despre misiunea sa pe teritorul ţării noastre.
Este regretabil faptul că nu dispunem la ora actuală de foarte multe izvoare scrise cu privire la la prezenţa Sf. Andrei la Dunăre, însă cred că cel mai important izvor scris este inima acestui popor din jurul Carpaţilor care poartă pecetea primului chemat dintre Sfinţii Apostoli.
Spor în toate cele bune!
Acest articol a fost publicat în Ortodox și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Ultimele ipoteze: Sfantul Apostol Andrei a petrecut in Dacia 20 de ani!

 1. Matei zice:

  1. Cred ca lipseste un i la Fii primul caruia…
  2. De ce Sfantul Ioan Botezatorul este cel mai mare barbat nascut din femeie ?
  3. Asa va ramane si pe viitor ? Mersi.

  • andrei zice:

   1. Multumesc pentru grija „gramaticala” însă „vina” este a temei wordpress care afişează acest mesaj „Fi primul care…” la fiecare articol în mod automat…
   2. S-ar putea găsi multe argumente… însă argumentul suprem, pe lângă care restul sunt doar dezbateri teologice, e faptul că Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a spus acest lucru.
   3. Nu prea înţeleg sensul întrebării. Nu văd cine s-ar putea naşte în viitor şi care ar putea fi mai mare decât Sfântul Ioan Botezătorul…

   Spor în toate cele bune!

 2. Pingback: 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat | Stefan Grozescu's so called "Blog"

 3. Matei zice:

  1.Nu se poate corija ?
  2.Mantuitorul a spus un Adevar … .
  3.De ce nu s-ar mai putea naste altcineva ?
  Toate cele bune va doresc !

  • andrei zice:

   1. Pentru asta ar trebui cumpărat un upgrade CSS şi modificat codul sursă al temei… iar eu nu sunt specialist în html! Folosesc o temă pusă la dispoziţie gratuit de wordpress cu calităţile şi defectele ei.
   2. Fireşte….
   3. Aveţi vreo informaţie precisă în legătură cu acest subiect? Dacă nu, discuţia pe această temă ar fi bazată numai pe supoziţii şi lipsită de relevanţă. Singura mea informaţie precisă e că Mântuitorul a spus că Sfântul Ioan Botezatorul este cel mai mare bărbat născut din femeie… cât despre viitor, numai Dumnezeu îl ştie!

   Spor în toate cele bune!

 4. cristi grecu zice:

  Draga Andrei,

  E neindoielnic faptul ca hipiotii aveau imboldul cautarii. De aceea le si placea sa hoinareasca si sa-si ‘extinda’ perceptia cu ajutorul drogurilor. Aici i-ai putea fi de folos lui Alexandrou, care clar nu e vindecat de neastamparul din tinerete. Imaginatia si nazaririle nu tin insa loc de realitate. Antropofagi, China, Finlanda!?!? Mai avea putin si-l teleporta pe Sf Andrei la Polul Nord si in Patagonia. M-ar interesa sa-mi arunc o privire-doua pe acele „dovezi” ale lui Alexandrou, mai ales ca vad ca si tu califici acest articol al lui Manolache drept unul „dintre cele mai bine documentate” pe aceasta tema. Mie acest articol mi se pare un exercitiu facil de hagiograf de mana a 7-a. Sper sa nu te superi!

  • andrei zice:

   Nu am de ce să mă supăr… îţi respect părerea!
   „Problema” propovădurii Sfântului Apostol Andrei în Doborogea a fost îndelung dezbătută şi va mai fi şi de acum încolo… Da, articolul este unul „dintre cele mai bine documentate” însă asta nu înseamnă că este 100% aproape de adevărul istoric şi nici că este cel mai bun. E o părere, între multe altele (şi aici îmi vin în minte şi unele păreri conform cărora chiar şi Sf. Ap. Filip ar fi păşit prin Dobrogea), cu părţile ei bune şi rele…
   Desigur, personal mi-ar face plăcere să aibă întru totul dreptate şi să fie un lucru cert faptul că Sf. Andrei a poposit la noi vreme îndelungată, pentru că sunt ortodox şi pentru că îi port, cu nevrednicie, numele… însă până la urmă numai Dumnezeu ştie ADEVĂRUL istoric… iar mie îmi este suficient faptul că Tradiţia afirmă că cel dintâi Apostol a trecut şi pe la strămoşii noştrii… chiar şi numai o zi dacă a stat şi tot a schimbat pentru totdeauna istoria neamului nostru…

   Spor în toate cele bune!

 5. cristi grecu zice:

  Corect, mi se pare acum o abordare mai echilibrata. Si eu as vrea ca unele realitati istorice sa se fi petrecut cum mi-ar placea mie. Trebuie insa sa facem un exercitiu de smerenie si sa nu ne luam vointa proprie (e de vazut si cate de „proprie” e ea cata vreme a fost marcant influentata inclusiv de diversi factori psiho-sociologici si educationali) drept ADEVAR. Cred ca esti si tu de acord ca orice forma de comunicare este (si) un exercitiu de INFLUENTARE sau chiar MANIPULARE. Conteaza insa foarte mult RODUL acestei influentari/manipulari (si aici e ingrozitor de mult de discutat despre rostul „traditiilor” cu iz local, cele care insotesc, de multe ori contradictoriu, Sfanta Scriptura). Eu personal nu mai am nevoie de multa vreme de chestiuni spectaculoase ca sa accept legitimitatea unui anume sfant, cum ar fi mersul pe apa, invierea mortilor, vindecarea leprosilor etc. Asa cum ignorantia non est argumentum, la fel de corect e si ca non multa sed multum. Mi-ar fi deci suficient si ca Sfantul Apostol Andrei s-a GANDIT doar la aceste meleaguri. Gandul este un instrument puternic. Abia in urma lui se materializeaza FAPTA. Si aici intervine responsabilitatea noastra.

  • andrei zice:

   Cristi, spunea cineva că voia lui Dumnezeu este este Voia lui Dumnezeu şi nu ceea ce credem noi despre ea.
   Păstrând proporţiile putem spune că Adevărul (istoric sau de orice alt fel) este ADEVĂRUL şi nu ceea ce credem noi despre el… şi ştim cu toţii că în final Hristos este „Calea, Adevărul şi Viaţa”.
   Nu ştiu dacă „orice” formă de comunicare este şi un exerciţiu de „influenţare sau chiar de manipulare”. Din punct de vedere psihologic este posibil. Subconştientul ne joacă adesea feste. Însă esenţa comunicări, a dialogului – esenţă spre care trebuie să tindem – luptându-ne cu subiectivismul, este împărtăşirea, comuniunea…
   Dacă „discursul” meu rămâne la stadiul de tentativă (conştientă sau nu) de manipulare mai devreme sau mai târziu va sucomba sub propria greutate. Cosider că orice încercare de a-i manipula, a-i influenţa pe cei din jur este o inconştientă manipulare a propriei persoane…
   Da, gândul este un instrument puternic…

   Spor în toate cele bune!

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s