Blogosfera ortodoxă – radiografie subiectivă


Îmi aduc aminte cu plăcere de începuturile online-ului ortodox român.

Câteva site-uri şi bloguri „la locul lor”… scrieri ale Sfinţilor Părinţi, muzică psaltică, rugăciuni, mărturii, poezie, fotografii, etc. Lucruri simple la prima vedere dar care cu siguranţă au darul de a te zidi sufleteşte până la un punct…

Timpul a trecut… şi mi se pare că, în loc  să devină o alternativă la online-ul „profan”, locul unde găseşti altceva, o parte din cel ortodox l-a urmat cu paşi repezi: multă ură, limbaj care nu are nimic în comun cu Ortodoxia, piepturi bătute de pumni (strânşi ameninţători şi nu gata pentru a face o metanie) din care ies strigăte puternice că apără Ortodoxia, mesaje de dezbinare, critici, acuze, mascări şi demascări, fanatism, lupte, caricaturi, fotografii „compromiţătoare”, justiţiari ascunşi după pseudonime care mai de care mai sugestive (oare de ce se ascund după ele?)… mai pe scurt online ortodox  „de scandal”…

Poate veţi spune că şi astea fac parte din „viaţă”… şi poate uneori sunt necesare sau inevitabile. Nu ne putem preface că totul este bine, nu putem închide ochii!

Sunt parţial de acord mai ales că fiecare dintre noi poate greşi ! Însă de aici şi până la a face preponderent acest lucru  e cale lungă. În plus, indiferent dacă ai sau nu dreptate prin ceea ce afirmi, important este modul în care o faci, „duhul” pe care îl răspândeşti şi mai ales dacă ai puterea să te priveşti întâi pe tine. Ori dacă sunt cu Doamne ajută-n gură dar cu ura-n tastatură…?!

Dincolo de asta, mai dureros este faptul că acest tip de online ortodox are cel mai mare succes… Dacă arunci o privire asupra numărului de vizitatori, a numărului de comentarii, ai putea trage concluzia că asta este ceea ce caută românii ortodocşi internauţi (parte din ei) acum.

Am în minte câteva „vendete” personale „ortodoxe” de la nivel online desfăşurate în timp şi unele în curs de desfăşurare… şi nu pot să nu mă gândesc la modelul de îndreptare a fratelui aflat în „rătăcire” propus de Hristos (vezi Matei 18, 15-17)… Cum se procedează acum? Nu încerc să îl îndrep în particular, nu încerc să  îl îndrept împreună cu „încă unul sau doi”, nu îl spun Bisericii ci… îl „spun” Internetului…

Îi şi văd în faţa calculatorului:  „- Cine e  asta? Ia caută pe google, vezi ce găseşti despre el. O poză ceva? Sună la cutare că e din acelaşi oraş poate ştie ceva… I să facem noi o „analiză” a Ortodoxiei lui…”

În plus, am sesizat o oarecare tendinţă de a amesteca conţinutul „de scandal” cu cel teologic ortodox în „doze” (dacă e intenţionat sau nu, nu ştiu).  Acum un citat din Sfinţii Părinţi, apoi o rugăciune, apoi o ştire de senzaţie, apoi un atac la cine ştie cine şi ciclul se reia… Aşa ţii cititorul mereu în tensiune şi îl faci să revină la tine. Tensiunea cauzează nedumerire, nedumerirea întrebări, întrebările au nevoie de răspuns iar răspunsul… e la tine. E o chestiune psihologică.

Departe de noi duhul autentic ortodox!!!

Soluţii?

E foarte delicat… Poate cea mai bună soluţie ar fi ca fiecare să îşi vadă de pătrăţica lui, să crească şi să se dezvolte la nivel online (atât cât poate) prin propriile puteri, prin colaborări, prin muncă, prin unire şi nu prin dezbinare, să îşi cunoască limitele…

Spor în toate cele bune!

PS: Să-mi fie iertată subiectivitatea… în fond e posibil să nu am dreptate… sau poate…

Acest articol a fost publicat în Crâmpeie de gânduri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Blogosfera ortodoxă – radiografie subiectivă

  1. Pingback: Blogosfera ortodoxă – radiografie subiectivă - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. elena zice:

    nu trebuie sa te scuzi ai fost la subiect dumnezeu sa fie cu tine mereu si felicitari pentru blog (este pentru suflet)succes in continuare!….

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s