Duminica a 27 – a după Rusalii – ”Tămăduirea femeii gârbove”


Ai văzut vreodată un om gârbov?! La trup sau la suflet?!

Îmi aduc aminte că în satul meu natal trăia o bătrână care era atât de aplecată de spate încât cu greu mai putea să privească în față pe cel cu care stătea de vorbă. Mergea mereu aplecată, sprijinindu-se în bățul ei și plecată pe gânduri. Era nelipsită de la biserică. O să îmi rămână mereu în minte chipul ei… Arăta cam așa arăta:

Iată ce citim în Evanghelia de astăzi (Luca 13, 10 – 17):

1. Mântuitorul era într-o sinagogă, în zi de sabat, și predica (v. 10);

2. O femeie gârbovă era și ea acolo (v. 11). Din v. 11 și 16 deducem faptul că starea ei de sănătate se datora un duh rău și dura de 18 ani;

3. Femeia nu spune nimic, însă Mântuitorul văzând-o, o cheamă mai aproape de El și o vindecă (v. 12 – 13). Observăm de asemenea faptul că Hristos ”s-a atins de ea” și că femeia a răspuns cum se cuvine minunii care s-a petrecut cu ea căci ”slăvea pe Dumnezeu”;

 4. Mai marele sinagogii s-a scandalizat de ceea ce a făcut Mântuitorul (v. 14). A văzut minunea, a acceptat-o (poate chiar o și cunoștea pe femeie) și neavând ce să obiecteze împotriva minunii, copleșitoare prin realitatea ei, a argumentat că sâmbăta trebuie păstrată chiar și atunci când vine vorba de vindecări;

5. Domnul Hristos folosește un argument covârșitor: dacă ei dezleagă boii sau asinii în zi de sâmbătă și îi duc la adăpat cum să nu fie dezlegată de neputința ei acestă femeie din neamul lui Avraam? (v. 15 – 16).

Argumentul îi rușinează pe cei ce îi stăteau împotrivă și îi bucură pe cei ce vedeau faptele strălucite făcute de El.  Are efect pentru că e gândit dumnezeiește: face apel la o activitate cotidiană, general acceptată ca fiind reală; și în cazul animalelor duse la adăpat și în cazul femeii vindecate Mântuitorul folosește același verb ”a dezlega”, în acest fel cele două planuri sunt puse față în față cât mai concret; amintește faptul că acea femeia este fiică a lui Avraam, prin urmare, una de care care se cuvenea să aibă grijă, mai mult decât de niște animale.

Mântuitorul îi răspunde mai marelui sinagogii la persoana a II – a plural întocmai cum s-a adresat și acesta: ”venind deci într- acestea (nn. în cele 6 zile) vindecați-vă, dar nu în ziua sâmbetei”. Din acest mod de exprimare observăm că nu a avut curajul să îl înfrunte pe Mântuitorul, să i se adreseze direct , ci a apostrofat mulțimea în general și pe cei bolnavi, ce căutau vindecare în special… De aceea nici Hristos nu îl mustră direct ci mustrarea trece prin el și se răsfrânge asupra tuturor fățarnicilor prezenți acolo.

Aceasta este litera evangheliei de astăzi. Dar să vedeam care e duhul ei…

Avem în față o femeie care deși gârbovă la trup nu e nicidecum gârbovă și la suflet. Deși bolnavă, nu a avut îndrăzneala să se adreseze Mântuitorului însă după ce a fost vindecată a avut bunul simț  de a mulțumi lui Dumnezeu.

Așadar putem trece pe gârbovirea fizică însă bătăi de cap ne dă, cu adevărat, cea sufletească. Sufletul gârbovit este întocmai ca trupul gârbovit: incapabil de privi în sus, mereu având în fața lui pământul fără să poată ridica privirea către cer… Neputincios în a se vedea pe sine întreg dar și în ai privi pe ceilalți în toată splendoarea lor…  drama sufletului gârbov.

Suflete gârbove aveau fățarnicii mustrați de Hristos, căci nu erau în stare să vadă dincolo de niște precepte pământești și datini bolnăvicioase, slava și puterea lui Dumnezeu aflat trupește în mijlocul lor. Mai evident de atât nu se poate, dar pentru cel gârbov la suflet, evidența e limitată la o perspectivă de 90 grade, nicicum de 180…

Să nu fii gârbov

Spor în toate cele bune!

S-ar putea să te intereseze și:

Predică la Duminica a 27- a după Rusalii – minunea vindecării femeii gârbove

Acest articol a fost publicat în Predici și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Duminica a 27 – a după Rusalii – ”Tămăduirea femeii gârbove”

  1. Pingback: Predică la Duminica a 27- a după Rusalii – minunea vindecării femeii gârbove | ProsAnthropos

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s