Un comentariu cât un articol


Articolul „Femei de carieră”  atrage multe persoane. În mare parte cred că e vorba de femei care nu își găsesc liniștea în pendularea acesta dintre viața de familie și viața profesională.

Redau mai jos un comentariu de la acest articol. Deși poate fi citit foarte bine și acolo, am decis să îl postez separat pentru că mi se pare deosebit: echilibrat, valoros și aproape de duhul ortodox.

Deși ușor exagerat, articolul trage un semnal de alarmă. Dacă ne uităm în jur la modul cum sunt crescuți copiii astăzi, la modul cum se poartă în școală și în societate, ne dăm seama ușor că părinții, și mai ales mama nu s-a ocupat de ei. În ziua de astăzi se pune prea mult accent pe partea materială. Muncă și iar muncă, să avem de toate. Dar la ce ne folosesc banii dacă pierdem mântuirea, dacă pierdem ocazia de a forma oamenii de mâine?!…

În altă ordine de idei, eu cred că locul mamei este acasă, nu la muncă. Așa a rânduit Dumnezeu lucrurile de la început: femeii i-a dat calitatea de Stăpână a casei, datorită firii ei mai afective și doar ea se poate ocupa cel mai bine de acest lucru, iar bărbatului i-a dat să se ocupe de cele materiale, de lucrurile din afara casei, datorită firii lui mai raționale. Rolurile au fost împărțite de Creator după puterea și calitățile fiecăruia, nu așa, la întâmplare.

Am lucrat și eu vreo câțiva ani, și atunci nu aveam copil, dar mă simțeam copleșită. Mi se pare prea obositor și stresant să mergi 8 ore la servici, iar când ajungi acasă, să te apuci iar de treabă. Chiar și în condițiile în care te ajută și soțul la treburile casnice (dacă te ajută), tot este greu să le faci cum trebuie pe amândouă. Iar când vin și copiii, e și mai dificil, deoarece copiii au nevoie de atenție. Abia așteaptă să vii de la servici să vorbești cu ei, să te joci cu ei, nu să te apuci de făcut mâncare, spălat vase etc. Și pe lângă toate astea, când mai ai timp să te reculegi puțin, să îți poți păstra liniștea sufletească, echilibrul emoțional, răbdarea?…

Eu cred că fiecare își stabilește prioritățile prin ceea ce face… Cărui lucru îi dedici mai mult timp, acela este mai important pt tine. Să facem un calcul: dacă o femeie stă 8 ore la serviciu, 1-2 face pe drum, plus 2-3 ore cu treburile casei, 8 ore pentru somn, câte ore mai rămân pentru ea, câte ore mai rămân pt copiii și câte ore mai rămân pt soț?!… Ordinea este aleatorie, căci la fel de importante mi se par toate.

E adevărat că în zilele noastre e greu să trăiești dintr-un singur salariu, dar să nu uităm că Dumnezeu a spus: “Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă”.

Iertați că m-am întins atât, dar sunt foarte multe de spus pe tema asta, care este atât de actuală…

Spor în toate cele bune!

Acest articol a fost publicat în Crâmpeie de gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Un comentariu cât un articol

 1. Alina zice:

  Mulțumesc frumos pentru apreciere.
  Într-adevăr, am întâlnit multe femei care se simt copleșite de dubla responsabilitate pe care o au, casa și cariera. O parte dintre ele ar fi vrut să renunțe la servici, dar ar fi fost foarte greu să se descurce din punct de vedere material. O altă parte dintre ele nu suportau ideea de a sta acasă toată ziua cu copiii, se plictiseau. Iar altele nu renunțau pentru că se temeau că vor fi catalogate drept leneșe sau nepăsătoare de situația familiei.
  La ideea asta aș vrea să mă opresc. O femeie care decide să stea acasă de dragul copiilor și a familiei, nu din lene, va fi judecată, cu siguranță. Dar va fi și admirată, „în secret”, de cele care nu au curajul să facă asta.
  Până la urmă, să nu uităm că Dumnezeu a zis că femeia ” se va mântui prin naştere de fii, dacă va stărui, cu înţelepciune, în credinţă, în iubire şi în sfinţenie” (I Timotei 2, 15).
  Eu sunt conștientă că nu este posibil ca toate femeile să nu mai lucreze. Vremurile, mentalitățile sunt altele etc. Dar vreau să atrag atenția celor care nu sunt liniștite, nu sunt împăcate cu viața lor… că se poate și altfel. Se poate trăi frumos și liniștit în sânul familiei, fără stresul unei cariere. Iar pentru a crește copiii cât mai bine, pentru a avea o viață de familie armonioasă este nevoie să fii împăcat cu Dumnezeu, cu tine însuți și cu cei din jur.
  Pace și bucurie!

 2. theodora zice:

  O gramada de femei aleg sa munceasca si fara sa vrea ajung sa nu mai aibe timp in totalitate pentru familie,copii,pentru ca sunt nevoite,deoarece nu mai pot sta linistite acasa,datorita neajunsurilor.Dar mai este si o categorie care alege sa faca cariera si voit isi neglijeaza indatoririle de mama,primand nevoia necontenita si lacomia de a face bani,din pacate.

  • andrei zice:

   În oricare din categoriile amintite de tine s-ar încadra, numitorul comun e suferința. Nu doar suferința lor ca femei și ca mame, în fapt sau ca potență, ci și a familiilor din care fac parte.
   O dramă care din păcate se va extinde… ce ar fi de făcut?
   Spor în toate cele bune!

 3. Alina zice:

  O soluție de compromis ar fi un loc de muncă cu jumătate de normă sau cu program flexibil.
  O soluție adevărată și general valabilă, ar fi simplificarea vieții, cum spunea Pr. Paisie Aghioritul.
  Dacă nu vă deranjează, pentru cei interesați, ofer lecturi suplimentare legate de această temă de discuție:
  http://binecuvantareacasei.blogspot.com/2011/12/mama-pe-jumatate.html
  http://dulcecasa.blogspot.com/search/label/feminism
  Sper că vor fi de folos cuiva să-și schimbe viața.
  Pace și bucurie!

 4. Alina zice:

  Mai adaug la lista de lecturi suplimentare despre rolul femeii, acest articol, care mi se pare graitor: http://www.familiaortodoxa.ro/2012/05/08/parinti-buni-pentru-copii-minunati-o-posibila-reteta-a-unei-educatii-reusite/
  Doamne ajuta!

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s