Copiii mici la biserică – experiență personală


Sursa: ortodoxia.md

Sursa: ortodoxia.md

Cât de important este ca cei mici să se obișnuiască cu slujbele, cu atmosfera de rugăciune, cu cântările bisericești, știm cu toții… Și prin articolul de zilele trecute v-am adus în atenție câteva metode de a-i ține liniștiți pe cei mici, care nu înțeleg prea bine ce se întâmplă, dar beneficiază din plin de harul rugăciunilor. Într-adevăr, mai târziu se va vedea rodul muncii noastre. Acum ceva timp, m-a impresionat mult o familie de preot cu șase copii. Toți stăteau liniștiți și ascultau, chiar și cei mici, pentru că îi aveau ca model pe cei mari. Mezinii se mai luau în brațe, se mai alintau, se jucau, dar nu făceau gălăgie. Mi-a plăcut și m-a încurajat exemplul lor.

Am simțit nevoia, însă, de a completa informațiile cu experiența noastră de până acum. Cât a fost cald, am stat și noi mai mult pe afară în timpul slujbelor, pentru a ne bucura și de natură, mai ales când mergeam pe la mănăstiri. Acest lucru a fost posibil pentru că bisericile respective aveau stație, și puteam asculta slujba de afară. Dar de când a venit frigul, nu am mai ieșit, și D. s-a adaptat la situație destul de repede, cu ajutorul meu, desigur.

Pentru ca să stea liniștit, iau la biserică tot felul de cărticele. Îmi plac în mod special cele micuțe, de la Ed. Mateiaș, cu pilde creștine. Astea mai noi au desene color, deosebit de frumoase. Plus că prețul este mai mult decât convenabil. De obicei se uită singurel pe ele, și îmi arată câte ceva, alteori vrea să-i povestesc, și atunci îi șoptesc la ureche. Suntem la etapa în care încerc să-l obișnuiesc să vorbească în șoaptă la biserică. Nu mi se pare potrivit să-i cer unui copil care acum abia învață să vorbească să tacă din gură. Pentru simplul motiv că nu poate și nici nu ar înțelege care-i sensul, la vârsta lui. Dar încet-încet, ajungem și la etapa următoare.

Uneori iau la mine chiar și jucării (care nu fac zgomot). D. are ocupație, și stă liniștit destul de mult timp. Sau se joacă cu vreun „vecin”. 🙂 Dar are și zile când se plictisește repede de ele… Ideal este să poți lua jucării și cărți mai noi, de care nu a avut timp să se plictisească (sau care au fost puse la păstrare mai mult timp, și a uitat de ele 😉 ). Bine e să mai fie și alți copii, să poată face schimb (nu funcționează mereu, că nu toți copii vor, dar e o idee). În ultimul timp, are ocupație cu scrisul/desenatul, numai dacă desenez și eu cot la cot cu el. Și o fac și pe asta. Numai să-i fie drag să stea la slujbă.

De cele mai multe ori, noi, mamele, trebuie să sacrificăm liniștea noastră, pentru ca oamenii din biserică să nu fie deranjați. Este și asta o formă de rugăciune, bineprimită de Dumnezeu. Și după ce am citit încurajarea pe care a primit-o matușka Anna de la duhovnicul ei, aceea că „te poți ruga și cu picioarele, cu mâinile sau cu orice altceva”, m-am întărit și mai mult în această convingere. Important este ca în timp ce îi dăm copilului o jucărie sau desenăm cu el, să avem gândul la Dumnezeu, că pentru El le facem pe toate! Nu credeți?

Voi ce metode folosiți ca cei mici să stea liniștiți la biserică?

Pace și bucurie sfântă!

Alina-Nicoleta

Vezi și:  Sfaturi practice legate de prezența copiilor la biserică

              Copiii mici la biserică

              Călăuziri pentru creșterea ortodoxă a copiilor

Despre Alina-Nicoleta

Sunt soție, mamă, preoteasă și le împlinesc pe toate după putere, cu ajutorul lui Dumnezeu! „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește.” (Fil. 4,13)
Acest articol a fost publicat în Crâmpeie de gânduri, Familiei Contemporane, Mămici și Pitici și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Copiii mici la biserică – experiență personală

 1. Maria zice:

  În mare parte şi noi folosim metode asemănătoare pentru a rezista pe parcursul slujbei. La noi biserica e mică şi nici aglomerat tare nu este, deci are loc să se manifeste copilul, mai ales ca noi stăm în faţă, ca să vadă cât mai bine. Ciuleşte urechile şi îşi îndreaptă toată atenţia atunci când tata-părinte, adică tatăl ei ia cuvântul.
  Dariei îi place mult să stea şi în genunchi atunci când stau toţi credincioşii, iar atunci când eu întârzii să mă aşez, chiar mă invită să stau lângă ea în genunchi pe pernuţe. Îi mai place mult să stea în braţele mele în timp ce stau pe scaun, mai ales în timp ce ia o gustare. Însă atunci când vreau să o împărtăşesc îi explic că nu mâncăm decât după ce se împărtăşeşte şi aşteaptă cu nerăbdare momentul. Însă deobicei în acele momente este mai agitată, căci îi este foame, însă o mai las să aprindă o lumânare, lucru care îi place mult, mai ieşim prin curtea bisericii şi revenim.
  De obicei dacă sunt şi alţi copii la biserică se lasă cu vorbă multă, căci ei interacţionează între ei, aşa că ne aliniem pe o băncuţă afară şi îi las să se manifeste ei între ei, apoi revenim cu drag în biserică.
  Iar când pleacă părintele duminica sau în zi de sărbătoare pleacă la biserică, îmi tot aminteşte să mergem şi noi la: „Amin” sau „Doame-Doame”.

  • Ce drăgălașă este! 🙂
   Și lui D. îi place să stea pe pernuțe, asta când are loc.
   Și dacă suntem în față, se duce la tati să sărute sfânta cruce atunci când iese cu sfintele daruri. Cel mai simpatic e când cântă „Doamne miluiește” și toate persoanele care îl aud „se topesc”, iar el e așa de bucuros că face „valuri”. 🙂
   Mulțumim frumos pentru împărtășirea experienței voastre. Vă mai așteptăm pe la noi.

 2. Elena Silvia Pricop zice:

  Pe copilași, consider că trebuie să-i primim cu multă căldură și dragoste la slujbă.Să avem multă răbdare ,să căutăm să-i mai recompensăm și cu câte cu o… bombonică, ceva bunuț, ca…. duminica viitoare să aștepte cu mult drag întâlnirea cu Domnul.
  De mici trebuie să-i îndrumăm spre drumul LUMINII ,în casa Domnului ,în sfânta biserică, unde încet ,încet vor deprinde tainele dragostei pentru Domnul prin sfânta rugăciune,unde noi,părinți,bunici le vom fi exemplu prin bunătatea ,calmul și dragostea noastră.
  Ei sunt speranța și bucuria noastră.
  Ei, copilașii îngerași de astăzi, sunt tinerii de mâine care se vor ruga pentru noi.
  Așa cum Mântuitorul spunea „‘Lăsați copiii să vină la mine” așa și noi, părinții și bunicii de astăzi să nu lăsăm ca nici o duminică să treacă fără ca, nepoțeii sau copilașii noștri să fie prezenți la minunata întâlnire cu DOMNUL nostru IISUS HRISTOS. Amin!
  Toată dragostea și prețuirea pentru tinerele mame și dragele bunicuțe, care țin ca la întâlnirea de duminică cu Domnul, copiii și nepoțeii lor să primească CORONIȚA IUBIRII pentru Domnul.

 3. ioana baciu zice:

  O, articolul tau, Alina, dar si comentariile mi-au dat speranta ca intr-o buna zi voi reusi si eu sa mai gust putin din Sfanta Liturghie. va pup

 4. anda_elena zice:

  Duminică m-am gândit la voi. Maria nu se dădea dusă de la biserică, pentru că avea o companie minunată. Un băiețel cu ochi albaștri. Acesta avea ceva mai interesant chiar și decât ochișorii lui cei frumoși – muuuuulte cărți mici, cu teme religioase, dar și laice :).

  • Da, cei mici sunt atrași de ele, că sunt colorate și micuțe, numai bune pentru mânuțele lor 😉 . În plus, nu ocupă mult spațiu în geanta care deja e plină cu multe alte lucrușoare.
   De câte ori mergem la librăria Doxologia, nu se poate să nu se lipească de mâna lui câte o cărticică marca Leon Magdan. Adevărul este că și mie îmi plac mult, și imaginile, dar și povestioarele cu tâlc.

 5. Și mie îmi plăcea să mă joc cu jucăriile lui D. când venea la Mănăstire la Golia, mai ales să îl am coleg de strană.

 6. Pingback: Copiii mici la biserică | ProsAnthropos…

 7. Pingback: Sfaturi practice legate de prezența copiilor la biserică | ProsAnthropos…

 8. Pingback: Revistele Mekki si spectacolul Leon Magdan la Iasi | ProsAnthropos…

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s