Eu sarbatoresc Ziua Femeii Crestine


Ziua Femeii Creştine = Duminica Femeilor Mironosiţe
Ziua Mamei Creştine = Bunavestire

De ce ar trebui să sărbătorim Ziua Femeii Creştine, şi nu 8 martie?

Sursa: slujireapreotesei.blogspot.com

Sursa: slujireapreotesei.blogspot.com

Mai întâi, Biserica Ortodoxă a stabilit că sărbătoarea femeilor creştine se face în Duminica mironosiţelor. Femeile creştine sunt mironosiţe, nu în sensul peiorativ pe care îl atribuim astăzi cuvântului (prin falsa evlavie, prin ţinuta exterioară ori prin gesturi liturgice exagerate), ci prin slujirea şi dragostea pe care trebuie să le mărturisească faţă de Creatorul şi Mântuitorul lor. Aşa cum femeile mironosiţe L-au urmat şi L-au slujit pe Hristos în perioada activităţii Sale mesianice, până la moarte şi după Înviere, la fel şi femeile creştine îşi regăsesc menirea adevărată în Biserică, prin slujirea lui Hristos şi a familiilor lor. Nu există pentru femeile creştine o sărbătoare şi o bucurie mai mare decât bucuria pascală ce decurge din această slujire.

În al doilea rând, paradigma femeii creştine este Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, care este în acelaşi timp Fecioară şi Maică. Deci, le ocroteşte şi pe tinerele creştine, dar şi pe mamele creştine. Toate sărbătorile Maicii Domnului reprezintă prilejuri de cinstire şi de dragoste pe care femeile le manifestă faţă de modelul lor feminin. Chiar dacă în tradiţia populară, de sărbătorile Maicii Domnului sunt serbate doar femeile care poartă numele Maria, din punct de vedere teologic şi spiritual, Maica Domnului – numită „Eva cea nouă” sau „Maica vieţii noastre” – este sărbătorită de fiecare creştin în parte.

De ziua internaţională a femeii nu se pomenesc nici sfinţenia, nici virtuţile femeii creştine, ci se serbează umanismul descreştinat al zilelor noastre prin educaţia modernă, idolatrizarea omului, divertisment, petreceri, consumism şi erotism. Cu alte cuvinte, în centrul zilei de 8 martie este serbată vechea Evă, cea ruptă şi opusă lui Hristos.

Alte motivaţii găsiţi aici:
Spune-mi ce sărbătoreşti, ca să-ţi spun cine eşti
Trebuie să sărbătorim 8 martie?
O revenire în fire: Duminica Mironosiţelor, Ziua femeii creştine

Dacă doriţi să spuneţi şi altora despre toate acestea, puteţi pune în bara blogului dvs. imaginea de mai sus, cu link către această postare:
http://slujireapreotesei.blogspot.com/2010/03/eu-sarbatoresc-ziua-femeii-crestine.html

Despre Alina-Nicoleta

Sunt soție, mamă, preoteasă și le împlinesc pe toate după putere, cu ajutorul lui Dumnezeu! „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește.” (Fil. 4,13)
Acest articol a fost publicat în Familiei Contemporane, Initiativa și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Eu sarbatoresc Ziua Femeii Crestine

 1. Roxana zice:

  Doamne ajuta!
  Cu adevarat este, ca omul alearga dupa tot felul de maretii, insa, cea mai mare maretie este mantuirea noastra. Eu cred ca ziua de 8 martie trebuie petrecuta asemenea celorlalte si nu sa-i dam noi o „infatisare” anume.
  Mai curand am auzit de ziua de 5 mai, ca zi a barbatului. Trebuie sa lasam zilele asa cum le-a dat Dumnezeu, si nu sa le dam noi un anumit sens doar din dorinta de a face comert. Nu trebuie sa asteptam asemenea zile de a spune mamei sau sotiei ca au un rol foarte important in viata ta.
  Doamne ajuta si sper ca ceea ce ati scris dumneavoastra sa ii motiveze si pe semeni nostri.

  • Bine ai zis că nu trebuie să inventăm noi zile de sărbătorire. Sunt destule sărbători în calendar, de mare importanță în mântuirea noastră!
   Să dea Domnul să înțelegem sărbătorile în profunzimea lor! Sper să fie de folos articolul!

 2. Milica Mron zice:

  Felicitari d-na preoteasa!…si eu am aceeiasi „abordare” a acestei sarbatori cu tendinta din ce in ce mai ….desacralizata.
  Nadajduiesc sa fiu vrednica a cinsti cum se cuvine adevarata zi a femeii crestine” duminica femeilor mironosite”

  • Sper să deschidă ochii celor care se lasă vrăjiți de magia acestei sărbători, înțeleasă greșit. Femeia trebuie prețuită și sărbătorită în fiecare zi!

 3. anda_elena zice:

  Hmm… pentru mine, 8 martie a insemnat mereu, mai mult decat Ziua Femeii – Ziua Mamei. Fara a exclude vreodata sarbatorile crestine. 8 martie a inceput sa insemne ceva pentru sufletul meu, numai atunci cand am devenit mama. 8 martie nu e un scop in sine – dar, e inca un prilej de a spune mamelor noastre La multi ani! De a ne aminti (pentru ca, din pacate, mai uitam) cat de mult le iubim.
  De 8 martie, eu merg si la biserica si duc flori Maicii Domnului. Si, in acest context, nu cred ca se supara ca imi amintesc de Ea :). Corect sau gresit nu este ca avem in calendar si o zi de 8 martie – ci, doar cat de multa importanta – bombastica sau nu – ii dam. Pentru ca, de ce sa nu recunoastem, comet si prostii se fac si la Paste si la Craciun… cand toti sarbatorim cate ceva. Fiecare dupa puterile noastre. Dupa mintea si dupa sufletul nostru…

  • Așa este, Anda, ai dreptate. Este bine să ni se amintească din când în când cât de importante sunt femeile și mamele în viața noastră! Și din acest punct de vedere, sărbătoarea în sine nu are nimic rău! Dar dacă deja sunt în calendar două sărbători care ne amintesc acest lucru, de ce să mai inventăm altele? 😉 Cum ar fi să se trezească cineva să spună că trebuie să sărbătorim Crăciunul în altă zi decât cea stabilită de Biserică?
   Cred că e bine să ținem cont și de contextul în care a fost introdusă această sărbătoare, pentru că lucrul acesta îi dă o anumită semnificație.

 4. Pingback: Felicitari de primavara | ProsAnthropos…

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s