Dragostea parinteasca, dragostea conjugala


„Dragostea părintească este sacră, însă nu trebuie să uităm că față de dragostea conjugală ea vine pe locul doi. Nu este îngăduit ca afecțiunea pătimașă pentru copii să întunece sentimentele conjugale în loc să le întărească și să le facă și mai elevate. Copilul trebuie să crească în dragoste, dar mai întâi de toate el trebuie neapărat să vadă strălucirea dragostei dintre tatăl și mama sa și abia apoi să se scalde în dragostea lor părintească față de el. În familia unde au amorțit sentimentele reciproce ale părinților, inima copilului poate să se răcească, să nu învețe să iubească, oricât de tandră ar fi cu el mama și oricât de grijuliu ar fi cu el tatăl.” (Mitropolitul Vladimir al Asiei Centrale)

Sursă: „Cum să educăm ortodox copilul – 300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici”.

Sursa foto: doxologia.ro

Sursa foto: doxologia.ro

Am observat și eu cu tristețe, că de multe ori este este uitat un lucru esențial: dragostea dintre soți este cea care ține familia, și ea trebuie hrănită și îngrijită permanent. Altfel, după ce copii cresc și își iau zborul, soții constată cu uimire că sunt doar doi străini. Că nimic, în afară de copii, nu-i mai leagă unul de celălalt. Și atunci, de cele mai multe ori fie divorțează, fie trăiesc într-o stare de nemulțumire continuă.

Influența negativă pe care o are asupra copiilor lipsa de iubire dintre părinți este de înțeles. Copilul învață prin imitare. Dacă este fată, învață să fie o soție bună de la mamă, iar dacă este băiat, învață să fie un soț bun de la tată. De asemenea, inconștient, băiatul își va căuta o soție care să semene cu mama lui, iar fata un soț care să semene cu tatăl ei. Și asta pentru că, fără să vrea, fiecare caută să refacă modul de viață care îi este cunoscut și cu care s-a obișnuit de mic.

De aceea, părinții care uită să acorde atenție relației lor, și lasă ca iubirea dintre ei să se stingă, involuntar, își condamnă copii la același tip de relație. Desigur, nu e totul pierdut, căci Dumnezeu are grijă de fiecare. Dacă la maturitate, copilul provenit dintr-o astfel de familie află mai multe informații și conștientizează pericolul în care se află, poate să schimbe ceva și să aibă o căsnicie împlinită.

Să nu lăsăm ca grijile unei familii să ne copleșească. Să ne facem timp pentru noi înșine, dar și pentru soțul/soția noastră. Să nu uităm să îl/o apreciem pentru tot ceea ce face pentru noi, să îl/o încurajăm, să-i dăm atenție, o vorbă bună și o îmbrățișare. Toate aceste lucruri fac viața mai frumoasă, iar pe copil îl învață cum să se comporte în viitor, în căsnicia lui.

P.S.: Chiar citeam în „Scrisori Caterinei”, că ar fi bine ca soții să iasă în oraș măcar o dată pe lună. Să petreacă un timp împreună (la plimbare, la restaurant etc.), doar ei, fără copii, pentru ca relația lor să se consolideze, să fie mai puternică. Și, deși la prima vedere a-i fi tentat să crezi că nu e bine pentru copii, de fapt, ei sunt cei mai câștigați…nu crezi?

Pace și bucurie sfântă!

Alina-Nicoleta

Despre Alina-Nicoleta

Sunt soție, mamă, preoteasă și le împlinesc pe toate după putere, cu ajutorul lui Dumnezeu! „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește.” (Fil. 4,13)
Acest articol a fost publicat în Crâmpeie de gânduri, Familiei Contemporane și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Dragostea parinteasca, dragostea conjugala

 1. Otilia zice:

  Ooo, ce articol frumos, adevarat si… cald! Cred cu maxima convingere in ceea ce scrie in el. Ma bucur tare mult ca ai abordat aceasta tema atat atat de importanta, insa care, cel mai adesea, este lasata in umbra… culmea, nu din rea-vointa, ci din nestiinta, din faptul ca problema nu are nume. Neavand nume, nu stii ce sa rezolvi. Frumos creionat…

  • Mulțumesc, Otilia, pentru aceste gânduri. Și eu cred cu tărie că dragostea dintre soți trebuie să fie pe primul loc, și am simțit nevoia să reamintesc acest lucru. Mai ales că am văzut pe „pielea mea”, ca să spun așa. Ți-am spus și ție mai demult că ori de câte ori ne vede D. că ne luăm în brațe, vrea și el 🙂 .
   Ce argument aș mai putea aduce?!…

  • Andreea Ionita zice:

   E bine ca ne mai amintiti lucruri asa importante .Multumim .Va pup

 2. Claudia zice:

  Ai mare dreptate, Alina. Parintii trebuie sa fie un exemplu pentru copii lor.
  De fapt chiar sunt un exemplu pentru ca cel putin cand sunt mici acestia imita ceea ce vad la parintii lor.
  Ca sa nu mai vorbim ca daca sunt crescuti intr-un camin in care exista dragoste acestia se dezvolta armonios 🙂

  • Da Claudia, vrând-nevrând, părinții sunt un exemplu pentru copii. Doar că de multe ori nu conștientizează asta, și din cauza asta, de multe ori nu sunt un exemplu bun. Dar pentru asta scriem, ca să-i ajutăm să conștientizeze, sau să le reamintim ceea ce știau cândva, dar au uitat.
   Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți!
   Pace și bucurie sfântă! 🙂

 3. melly zice:

  Foarte frumoase sunt gandurile pe care ni le-ai trimis. Cand copilul e mic-mic, ne focalizam toata energia asupra lui, nemai avand resurse si pentru sot. Aceasta este realitatea parintilor care nu au absolut niciun sprijin exterior si copilul sta toata ziua pe mama, langa mama sau solicitandu-i atentia.
  Regula e frumoasa, o stim, mai greu de pus in aplicare cand nu ai cu cine sa iti lasi copilul nici macar 30 min. Asa ca mai asteptam cativa anisori si pe urma vom recupera 🙂 Iar in acest timp cautam sa ne rasfatam reciproc cate un pic…

  • Știu cum e să ai copilaș mic, și nici un sprijin din exterior. Dar tot din experiență știu că se poate să găsești soluții, dacă îți dorești cu adevărat.
   Important este să fructifici fiecare clipă liberă. Până la urmă, să scrii un gând frumos pe un bilețel sau să faci o surpriză, nu ia chiar atât de mult timp…
   Dar de asta sunt binevenite comentariile, ne ajutăm reciproc cu câte o idee, un gând, o încurajare… Putem face mai multe lucruri decât credem! 😉
   Mulțumesc și eu de vizită și de gândurile frumoase și te mai aștept cu drag 🙂

 4. Laura Frunza zice:

  Foarte frumos ai scris, imi place citatul pe care l-ai reprodus si P.S.-ul pe care l-ai adaugat 🙂

 5. Ioana Baciu zice:

  foarte bun articolul!bravo!

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s