De cand sunt preoteasa…


Hirotonie Andrei Atudori 2012

Sursa foto: arhiva personală.

Am învățat:

– să îmi înfrânez curiozitatea specific feminină de a ști tot ce face soțul meu (am început să exersez acest lucru încă de când ne-am căsătorit și bine mi-a prins);

– să mă descurc și singură în anumite situații când ar fi fost nevoie de ajutorul lui, sau să am răbdare până va putea rezolva (aici mai am mult de lucru, dar orice progres este important);

– să savurez din plin fiecare clipă petrecută împreună, având în vedere că timpul în care stă acasă e tot mai scurt;

– să mă bucur de lucruri mărunte, aparent simple, cum ar fi: o plimbare în parc, o masă în familie, o ieșire cu prietenii, o carte bună etc.

– să nu iau personal criticile aduse preoților și Bisericii în general;

– să nu mai pun la suflet observațiile răutăcioase și nefondate ale oamenilor;

– și lista poate continua.

De fapt, toate aceste lucruri nu le-am dobândit ca prin magie, doar pentru faptul că soțul meu a devenit preot. Preoția nu-l transformă pe preot dintr-o dată în alt om, și cu atât mai puțin pe preoteasă. Am mai învățat câte ceva pentru că s-a creat contextul favorabil, dar procesul de schimbare a început cu mult timp înainte de a mă căsători, și este unul care va dura toată viața!

Tot timpul voi avea ceva de schimbat/corectat la propria mea persoană. Dacă nu sunt atentă la ce fac și ce ar fi de îndreptat, faptul că sunt preoteasă nu mă ajută cu nimic, ba chiar poate să mă încurce și mai mult. Deoarece răspunderea este mai mare, și implicit, situațiile delicate cărora trebuie să le fac față sunt mai multe. Și doar dacă am echilibru interior și sunt împăcată cu mine însumi, cu Dumnezeu și cu cei din jur pot face față provocărilor și-mi pot împlini chemarea.

Mulți au impresia că odată ce ai devenit preot/preoteasă, ai primit și puterea magică de a le rezolva pe toate și de a face față tuturor situațiilor. Numai că nu este așa. Această putere vine numai din relația strânsă pe care o ai cu Dumnezeu, deschiderea ta și procesul continuu de schimbare a propriei persoane.

Pace și bucurie sfântă!

Alina-Nicoleta

Despre Alina-Nicoleta

Sunt soție, mamă, preoteasă și le împlinesc pe toate după putere, cu ajutorul lui Dumnezeu! „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește.” (Fil. 4,13)
Acest articol a fost publicat în Crâmpeie de gânduri și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la De cand sunt preoteasa…

 1. Ioana Baciu zice:

  Minunat ce ai scris, bravo!

  • Mulțumesc Ioana, deși nu eu trebuie să primesc laude. Dau slavă lui Dumnezeu, care este alături de noi clipă de clipă și ne întărește să mergem pe drumul anevoios și frumos al acestei vieți!

 2. Ilie zice:

  Felicitari pentru blog, o idee frumoasa! Doamne ajuta!

 3. Iulia zice:

  Mult succes in invatare ! Eu nu sunt preoteasa si tot imi cade greu cand oamenii ataca ortodocsii, preotii, Biserica, la fel cum s-a intamplat si la conferinta :). Voi incerca sa invat de la tine si de la altii pe care ii respect.

  • Mulțumesc. Tot timpul avem ceva de învățat, și cel mai frumos este să învățăm unii de la alții, nu din cărți (deși sunt deosebit de importante și ele, și pe mine personal m-au ajutat foarte mult să fac anumite schimbări).
   E firesc să te întristeze remarcile răutăcioase. Dar eu am învățat să nu le mai pun la suflet, gândindu-mă că nemulțumirea lor provine de fapt de la propriile lor probleme nerezolvate. Remarcile care pornesc dintr-o căutare sinceră merită luate în seamă. Și dacă ne stă în putere, să oferim și un răspuns/explicație. Restul, să le lăsăm în grija lui Dumnezeu.
   Mulțumesc de vizită. Eu te citesc de mult timp, și am învățat multe de la tine. Dacă acum pot să-ți întorc binele pe care mi l-ai făcut, cu puțina mea osteneală, nu pot decât să mă bucur 🙂 . Te mai aștept cu drag oricând să stăm de vorbă.
   Bunul Dumnezeu să te întărească și să te bucure în fiecare zi! 🙂

 4. catalina zice:

  ai scris exact ceea e trebuie sa-mi insusesc si eu de acum in colo. abia am calcat pe calea aceasta a ,,preotesei”. deja m-am confruntat cu situatiile scrise mai sus. peste unele am trecut, insa peste altele nu. doamne, ajuta!

  • Mă bucur că am putut să-ți fiu de folos…
   Dumnezeu să te întărească, să poți face față tuturor provocărilor!
   Mulțumesc de vizită, de gânduri și te mai aștept cu drag, să facem schimb de impresii.
   O zi frumoasă! 🙂

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s