Căsuța Poștală

Pentru sugestii, colaborări, întrebări etc. vă rog să:

1. Adăugaţi un commentariu pe această pagină sau în pagina „Termeni&Condiţii” sau…

2. Trimiteţi un e-mail la:  prosanthropos[@]gmail[.]com

Voi încerca să vă răspund în cel mai scurt timp cu putinţă! Vă mulţumesc!

Spor în toate cele bune!

PS: Adresa de mail se va folosi fără parantezele pătrate. E doar o măsură de siguranţă!

32 de răspunsuri la Căsuța Poștală

 1. dudi zice:

  vrea sa te intreb[te pot tutui ,dar am stima ptr tine]de ce ,un credincios ortodox nu poate intelege ca acei copii care au murit in foc nebotezati nu primesc loc in RAI de ce nu aratati oamenilor ca cele 7 taine ale ortodoxiei sunt de la DUMNEZEU TATAL si nu facem vina lor ci urmam CALEA LUI ?DE CE nu putem spune ca fiind crezatori intru IISUS CA I VOM URMA CALEA SPRE MINTUIRE ?

 2. mirela zice:

  Buna Andrei,
  spune-mi te rog ce ai facut ca sa fii Consilier în domeniul adicţiilor (alcool/droguri/comportamente adictive); ? Se urmeaza o specializare sau ce?
  Multumesc

  • andrei zice:

   Mirela, am urmat cursuri de formare în domeniul adicţiilor pe diferite nivele şi metode de tratament, cu formatori din ţara noastră dar în special din Statele Unite. Aceste cursuri sunt organizate, în general, de ONG-urile implicate în problematica adicţiilor.

   Spor în toate cele bune!

 3. mirela zice:

  Multumesc de raspuns.
  te-as mai intreba ceva te rog. De drog, de alcool, de fumat am inteles cum e cu ele, dar de mincat prea mult cum te vindeci oare?

  • andrei zice:

   Mirela, de când sunt în domeniul adicţiilor am învăţat un lucru: esenţa tuturor dependenţelor este aceeaşi.
   Din punctul meu de vedere două lucruri sunt fundamentale:
   1. dependenţa este în primul rând o problemă a sufletului;
   2. orice formă de dependenţă are la bază o codependenţă;
   Acum, plecând de la aceste două premise pot să îţi spun, de exemplu, că metoda celor 12 Paşi, efectuată corect şi cu puţin ajutor, te poate scăpa de orice tip de dependenţă.
   Aşa cum scapi de alcoolism poţi scăpa şi de dependenţa de mâncare. Punctul nevralgic consă în aceea că, spre deosebire de dependenţa de droguri (legale sau ilegale), când ne referim la mâncare vorbim de o necesitate a corpului uman: nu poţi să fii abstinent de la mâncare aşa cu poţi fi abstinent de la băutură. Prima este absolut necesară iar cea de a doua nu.
   Dependenţa de mâncare nu e una chimică ci un comportament adictiv (compulsiv). Descoperind cauzele, circumsanţele, declanşatorii, poţi să îi dai de capăt.
   Desigur, teoretic este uşor, dar nici practic nu este imposibil… Nu?

   Spor în toate cele bune!

 4. Salut Andrei, imi place blogul tău. întrbarea mea e de natură tehnica sa spunem așa, încerc să îmi fac și eu un blog și nu reușesc să instalez wordpress, ai cumva un link sau o idee cum aș putea să îmi creez un blog. În principal, m-ar interesa dacă pot să introduc articolele din blog în pagina proprie . Multumesc pentru atenția acordata și aștept răspunsul tău

  • andrei zice:

   Salut, … Eugen, nu?
   Văd că deja ai blog. Ce rămâne de făcut este să întri în panoul de control (dashboard )după ce te-ai logat şi să apeşi pe „new post”… în rest e uşor… oricum interfaţa wordpress-ului este destul de intuitivă, cu răbdare şi cu ceva timp investit, o să îi dai de capăt. Dacă vrei detalii cu privire la instalarea wordpress-ului la tine pe hard nu îţi pot fi de folos pentru că nu mă pricep.
   Oricum exsită o sumedenie de tutoriale pe net cu privire la realizarea unui blog în wordpress..
   Spor în toate cele bune!

 5. Mircea Fusaru zice:

  Andrei, încercăm să punem pe picioare un centru de informare şi consiliere în privinţa alcoolismului la Tg-Mureş. Funcţionăm în cadrul fundaţiei Filantropia a Arhiepiscopiei Alba-Iulia, suntem un grup de 7 psihologi şi psihiatri şi un preot (subsemnatul). Am deschis şi un blog, http://alaturidealcoolici.blogspot.com, dar suntem doar la început. Am pus şi blogul tău la Blogroll, sper să nu fie o problemă cu asta.
  Acum, întrebarea spinoasă: cum abordezi un alcoolic? Se presupune că nu ştie nimic despre conceptul de boală al alcoolismului şi că nici nu are prea multă carte, deci nu poate fi abordat prea tehnic. Cum faci? Cum începi? Este foarte important pt mine personal, ăsta mi se pare a fi pasul cel mai greu, mai ales că succesul sau insuccesul primei discuţii poate deschide sau poate închide colaborarea.

  • andrei zice:

   Părinte Mircea,
   Mă bucur foarte mult să aud că un alt ONG aflat sub umbrela Bisericii noastre, se apleacă asupra persoanelor dependente de alcool. E o misunea dificilă dar merită orice efort…
   Vă mulţumesc pentru faptul că aţi trecut blogul meu în blogroll-ul celui pe care l-aţi realizat… sper să îl dezvoltaţi cât mai mult şi să devină o adevărată resursă pentru cei ce doresc să afle informaţii sau ajutor cu privire la problema alcoolismului…
   În ceea ce priveşte întrebarea, sau întrebările, pe care mi le-aţi adresat, am să vă propun să mutăm discuţia de pe blog pe mail-urile noastre, dacă sunteţi de acord, pentru că, pe lângă faptul că problema alcoolismului este spinoasă ea este şi foarte complexă… în plus aş mai avea nevoie de câteva detalii pentru a vă putea da un răspuns cât pot de pertinent…
   Oricum, vă stau la dispoziţie cu toată bunăvoinţa!
   Doamne ajută!

 6. darius ovidiu zice:

  sunt ovidiu si sunt abstinent de 1 an si 5 luni dar am probleme de comunicare cu cei de la grupul aa sunt o fire emotiva si timida ce pot sa fac sa controlez emotia si timiditatea.

  • andrei zice:

   Doamne ajută Ovidiu și felicitări pentru abstinență!
   Cunosc prea puține lucruri despre tine ca să îți pot oferi un răspuns cât mai la obiect. Prin urmare să nu te mire generalitatea răspunsului meu…
   Mergi la AA?! Asta e minunat! Să înțeleg că pe lângă grupul de suport nu beneficiezi și de consiliere specializată în domeniul adicțiilor, nu?!
   Poate nu ar trebui să te preocupe, momentan, cum să îți controlezi emoțiile și timiditatea, ci mai degrabă să descoperi sursa lor și apoi să le accepți ca fiind ale tale. Să te accepți pe tine așa cum ești în fapt! Dacă nu te accepți pe tine ca fiind o persoană timidă cum să te accepte cei din jur și cum ai putea ajunge la o comunicare eficientă?!
   Sursa cel mai probabil este în copilăria ta, mai exact în relația ta cu părinții. Dacă e așa, atunci până la capacitatea de a-ți controla emoțiile trebuie să treci, temeinic, pe la capitolul iertare
   Faci Pașii? Dacă da, la care pas ești? Ai trecut prin ei și te-ai oprit sau i-ai reluat? Citești literatura?
   În spatele sintagmei ”probleme de comunicare” se ascund foarte multe lucruri”. Ce înțelegi prin ea? Cum se manifestă? Care sunt efectele?
   Ai adresat o întrebare și iată-te asaltat de mai multe (simte-te liber să răspunzi, sau nu, la ele).
   De ce? Pentru că, atunci când vorbim de dependența de alcool și de abstinență nu îmi permit să merg pe ghicite

   Abstinență senină!

   Spor în toate cele bune!

 7. darius ovidiu zice:

  sunt ovidiu si nu am avut o copilarie fericita am avut un tata alcoolic si luam bataie aproape zilnic cu bautura am luat amploare dupa ce miau murit bunicii atunci am facut si o depresie si cum ai spus am nevoie de consiliere

  • andrei zice:

   Felicitări pentru onestitate Ovidiu!
   Nu pot însă să nu observ modul tău lapidar de a te exprima. Să fie tot din cauza firii timide?
   Îmi pare rău că ai avut o copilărie nefericită, însă ea e acolo în urmă iar ești acum și aici… dacă o lași să te bântuie și dacă nu găsești în tine forța de a-l ierta pe tatăl tău atunci drumul către abstinența senină îți va fi anevoios.
   Timiditatea, asumată și înțeleasă, nu e în mod necesar o piedică împotriva comunicării. Cea mai mare piedică pentru acesta este chiar exercițiul comunicării sănătoase și eficiente. Tehnic vorbind poți fi o fire timidă dar care să știe să comunice eficient. De aceea revin la ideea că, în cazul tău, poate nu firea timidă este principala barieră în comunicare…
   Ar fi de asemenea de dorit să nu uiți faptul că în cadrul grupului sunt fel și fel de persoane care fiecare dintre ele are propriile probleme de comunicare în funcție de diferiți factori (perioada de consum, perioada de abstinență, modul în care fac programul), prin urmare nu e sănătos să te aștepți la comunicare lipsită de piedici…
   Pentru că ai ales să nu răspunzi la cele mai multe dintre întrebări atât îți pot spune!
   Abstinență senină!

   Spor în toate cele bune!

 8. Gelu zice:

  Exista vreun pasaj in Biblie in care sa se faca referire macar indirect la codependenta ? Cred ca lui Dumnezeu nu ii sunt straine lucrurile legate de codependenta si mai cred ca tot Dumnezeu i-a indrumat pe oameni ca sa cerceteze aceasta problema. Stiu ca totul a inceput in America atunci cand s-a incercat deslusirea cauzelor legate de comportamentul persoanelor dependente de alcool. S-a realizat si un film bazat pe marturia unei persoane care a scris o carte despre viata ei alaturi de sotul ei alcoolic. In ceea ce ma priveste eu am aflat despre codependenta navigand pe internet . Am vrut sa aflu despre abuzul de alcool. Nu am stiut ca se acorda aceeasi importanta si problemelor celorlalti membri ai familiei din care face parte alcoolicul. Acum stiu care este cauza si efectul codependentei dar sunt sceptic in ceea ce priveste schimbarea. Nu cred in oamenii binevoitori deoarece binevointa poate fi si de fatada. Nu vreau sa ma schimb dupa bunul plac al oamenilor deoarece pot ascunde interese meschine. Nu mai am incredere sa imi deschid inima in fata oricui. Aproape ca nu mai am incredere in nimeni. Gandul ca voi suferi o deceptie insotita si de o depresie ma descurajeaza . Acesta este motivul pt care nu intreprind nimic. As vrea sa cunosc o persoana care stie din proprie experienta problemele sau mai bine zis unele din problemele cu care eu ma confrunt , probleme legate de codependenta. Daca ma gandesc bine cam toate dificultatile cu care ma confrunt in viata au legatura cu codependenta. Daca nu as fi o persoana depresiva si cu probleme de anxietate mi-ar fi mult mai usor sa imi rezolv problemele. O persoana intelegatoare caruia sa ii spun tot ce simt mi-ar fi de mare ajutor. Am nevoie de o recomandare.

 9. DARIUS OVIDIU zice:

  NU POT SA MA ABONEZ LA ACEST BLOG.

  • Pr. Andrei zice:

   Hristos s-a înălțat!
   În primul rând vă mulțumesc pentru intenție. Nu primiți nici un mail, după ce ați introdus adresa de mail în căsuța specială pentru abonare și ați apăsat butonul de abonare? Aș avea nevoie de mai multe detalii…
   Spor în toate cele bune!

 10. DARIUS OVIDIU zice:

  AM INCERCAT DAR IMI SPUNE CA ADRESA NU MAI ESTE VALIDA

 11. DARIUS OVIDIU zice:

  SARUT MANA PARINTE SUNT OVIDIU DE LA GRUPUL AA DIN PIATRA NEAMT SI MA SIMT MAI BINE DE ATUNCI CAND AM SCRIS ULTIMA DATA PE ACEST BLOG INCET INCET FRICA SI TIMIDITATEA AU INCEPUT SA DISPARA CAND VORBESTI LA GRUP SI AS VREA SA MA ANUNTA-TI CAND MAI POSTATI PE BLOG SA MA ANUNTA-TI.

  • Pr. Andrei zice:

   Doamne ajută Ovidiu!
   Mă bucur mult că te simți mai bine și își doresc să dobândești o abstinență cât mai senină.
   Încă nu sunt lămurit de ce nu te poți abona la blog. Am să fac câteva teste și după
   aceea voi reveni cu informații.
   Spor în toate cele bune!

 12. SARUT MANA PARINTE SUNT PR DIACON DANIEL DE LA PASCANI SI TIN SA VA MULTUMESC PENTRU TOT CE AM INVATAT IMPREUNA CU SFINTIA VOASTRA IN PERIOADA DE LITURGICA PRACTICA DE LA CATEDRALA MITROPOLITANA.
  PREOTIE FRUMOASA, RODNICA SI PLINA DE BINECUVANTARE DSUHOVNICEASCA.

  • Pr. Andrei zice:

   Doamne ajută Părinte Daniel! Sper să ne revedem sănătoși „frate și împreună slujitorule”.
   Spor în toate cele bune!

 13. olga zice:

  sunt fericita cand gasesc crestini adevarati,Doamne ajuta preacucernice părite, să ajutăm oamenii sa se apropie de Dumnezeu fara ca noi insine sa ne indepartam de El….Părinte voiam sa va intreb ce părere aveți despre site-ul … ?? am un sentiment ca sunteti bine informat in mai multe domenii?sau ma insel? Binecuvântați părinte…

  • Pr. Andrei zice:

   Domamnă Olga, a fi „informat” e un termen mult prea generic așa încât nu pot să vă răspund la întrebarea dacă vă înșelați sau nu.
   Cât privește site-ul la care făceați referire în comentariul dumneavoastră nu am nici un fel de părere. Nu obișnuiesc să cenzurez comentariile de pe blog, dar întrucât site-ul pe care mi l-ați adus la cunoștință este unul ce intră în sfera campaniei electorale în desfășurare, nu am permis apariția numelui său pe blog…
   În rest, numai doriri de bine și vă mai aștept și cu alte comentarii la articolele mele.
   Spor în toate cele bune!
   Pr. Andrei

 14. Nicusor zice:

  Doamne ajuta părinte !
  As fi interesat de programul cu Ison electronic pentru a practica câteva partituri atunci cand nu sunt in biserica.
  Cand la una din bisericile din Londra si tot odată as mai fi vrut sa intru in posesia unor cărți psaltice pe care nu le mai găsesc pe internet sa le cumpăr .As fi recunoscutor daca ați putea sa ma ajutati cu câteva sugestii măcar .
  O zi buna si spor in toate !

 15. Nicusor zice:

  Imi cer scuze pentru faptul ca au apărut alte cuvinte in loc de cele dorite in mesajul anterior dar scriu de pe un telefon si mai modifica din cuvinte .
  O zi buna !

 16. zapo zice:

  am o rugaminte vreau cantarea sfantului leontie de la Radauti nu o aveti

 17. Felicitari! Suntem mandri de voi.Domnul sa va binecuvinteze!

  • Pr. Andrei zice:

   Sărut dreapta părinte Mircea! Mă bucur că ați poposit pe la noi în chip virtual.
   Sperăm să ne vedem cu bine!
   Doamne ajută!

 18. Vlad zice:

  Ison electronic !

  va sarut dreapta parinte, ma numesc Vlad, elev al seminarului din constanta, si doresc sa va felicit pentru frumusetea acestui blog. Este o oaza vie a crestinatatii, va multumim pentru tot ce faceti.

 19. IRINA zice:

  Sarut mana parinte …..cum asputea lua legatura cu dvs ? O DUPĂ AMIAZA BINECUVÂNTATĂ VA DORESC 🙂

  • Pr. Andrei zice:

   Doamne ajută!
   Aveți mai sus adresa mea de mail. Vă rog să o folosiți cu încredere.
   Spor în toate cele bune!
   Pr. Andrei

Spune ce părere ai

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s